Team Nederland klaar voor WK

 

Het Nederlands “Shortmat” team heeft gisteren een interland wedstrijd tegen België gespeeld. Deze oefenwedstrijd was met name bedoeld als voorbereiding op het Wereld Kampioenschap “Shortmat Bowls” dat van 20 t/m 22 maart 2020 in Herentals België gespeeld gaat worden. Nederland neemt daar voor het eerst deel met een compleet team van 20 spelers. Twee spelers spelen “Single” wedstrijden, twee teams “Double” wedstrijden, twee teams “Triple” wedstrijden en twee teams “Fours” wedstrijden. Gisteren werden maar liefst 40 wedstrijden gespeeld waarvan Nederland er 10 wist te winnen, wat tegen een ervaren land als België een prima resultaat is. Twee spelers van onze club kwamen uit in de “Triples” en één persoon in de “Singles”. In de “Triples” hebben we geen wedstrijden gewonnen, maar we zaten een paar keer dicht bij de winst. Frans Roberts wist drie van zijn vijf “Single” wedstrijden te winnen (zelfs een wedstrijd van de regerende wereldkampioen). Kortom team Nederland is klaar voor het WK (zie foto). (helaas is het WK i.v.m. Corona pas gespeeld in maart 2023).

WK Bowls 2018 in Engeland

Op 10 en 11 april heeft Frans Roberts (62 jaar) meegedaan aan het WK Bowls dat gehouden werd in Hartlepool in Engeland. Frans deed daar mee aan de singles (enkelspel) en de mixed pairs (gemend dubbel) met Guurtje Copier. In zijn eerste enkelspel moest Frans tegen een Ier. De eerste set verloor Frans kansloos met 15-1, omdat Frans last had van een oude blessure. In de tweede set had Frans daar veel minder last van en wist hij met goed spel een 4-2 voorsprong op te bouwen die echter verloren ging in het laatste end (beurt) doordat de Ier 3 punten scoorde.

De tweede single wedstrijd moest Frans tegen een Schot, die tweede was geworden bij de Schotse kampioenschappen. Frans had nu geen last van zijn blessure en speelde een sterke partij, maar de Schot wist toch meestal de punten te scoren. In zijn laatste single wedstrijd moest Frans tegen een speler uit Wales, die ooit kampioen was geweest. Frans kon zijn normale niveau niet halen en kon in deze partij niet echt een vuist maken.

Het dubbelspel verliep niet echt naar wens. Mogelijk kwam dat omdat elke speler maar 2 bowls had, maar ook doordat Frans vooral in de laatste wedstrijd geen gevoel in beide armen meer had. Normaal kan hij als hij geen of minder gevoel in zijn rechter arm heeft met links spelen, maar dat was nu ook niet mogelijk. Toch was het bijna gelukt om het sterkste tam in hun groep een set afhandig te maken.

Bowls kampioen NK Pairs 2018

Op zondag 25 maart heeft Frans Roberts (62 jaar) samen met zijn partner Frans (65 jaar) Smulders (van Bowlsclub Eindhoven) het NK kampioenschap pairs  gewonnen. Bowls wordt gespeeld op een mat van 4 bij 30 meter en de minimale afstand waarover gerold moet worden is 23 meter .

Op 24 maart was de voorronde. In hun groep wonnen Frans en Frans twee wedstrijden en verloren er een. Daarom gingen ze als 7e door naar de laatste acht. Door een eenvoudige overwinning in de kwartfinale werd de halve finale bereikt. Frans Roberts kende de volgende tegenstander goed en verwachte een spannende wedstrijd. Jammer genoeg had de lead (de eerste speler) van dat team te veel moeite om de juiste lijn van spelen te vinden en te houden. Ook deze wedstrijd werd overtuigend door Frans en Frans gewonnen.

In de finale moest er gespeeld worden tegen de kampioen van vorig jaar. Het ging redelijk gelijk op tot 9-9 met nog een end (beurt) te spelen. Frans en frans lagen met minimaal een punt, maar met zijn laatste 2 bowls kon Frans Roberts er niet bijkomen gezien de vele bowls die in de weg lagen. Omdat het de tegenstander niet lukte om de scorende bowl van Frans en Frans weg te spelen wonnen Frans en Frans de finale met één punt.

WK shortmat 2018 in Zweden

Op 17 en 18 maart hebben Frans Smulders (65 jaar)  en Robbie Roberts (35 jaar)  meegedaan aan het WH Shortmat in Strömstad (Zweden). Frans Roberts heeft meegedaan in de singles (enkelspel) en Robbie heeft samen met Frans Smulders (64 jaar en van Bowlsclub Eindhoven) meegedaan in de pairs (tweetallen).

Jammer genoeg zat het Frans Roberts niet mee en kon hij uiteindelijk in de voorronde alleen van Canada winnen. Dat was gezien zijn goede spel op het vorige WK (2016 in Engeland) en de goede voorbereiding een geweldige domper en er was ook geen echte oorzaak voor zijn mindere spel aan te wijzen.

Robbie Roberts en Frans Smulders konden uiteindelijk ook alleen van Canada winnen, maar voor hun was dat te verwachten geweest, omdat Robbie weinig speelt en Frans Smulders pas 2 jaar bowls speelt. Toch waren ze in enkele andere wedstrijden dicht bij een overwinning.

Prima resultaat voor Frans Roberts tijdens toernooi in Chelmford (Engeland)

Op 10 en 11 februari 2018 heeft Frans Roberts meegedaan aan een shortmat toernooi in Chelmsford. De 126 spelers en speelsters waren in 21 groepen van 6 ingedeeld. Men speelt dus minimaal 6 wedstrijden van 12 ends (5 in de poule fase en minimaal 1 in de knock-out fase. Frans zat in een groep met 3 dames. In de eerste wedstrijd moest Frans tegen Eva Nelson uit Zweden. Na een moeilijk eerste end kwam Frans op dreef won hij met 16-4. In de tweede wedstrijd moest Frans tegen Mark Allen. Frans kwam hier op voorsprong, die hij echter door eigen fouten weer verspeelde (9-9 na 10ends). In het elfde end scoorde Frans 2 punten. In het laatste end probeerde Mark een bowl van Frans eruit te spelen zodat hij 2 punten kon scoren. Hij miste echter net, zodat Frans met 11-10 won. In zijn derde wedstrijd moest Frans tegen John Jeffery (een zeer expressieve speler).  In deze wedstrijd kwam Frans geen moment in de problemen doordat John te veel fouten maakte. Dit werd een gemakkelijke 12-6 overwinning. In de laatste dag op zaterdag moest Frans tegen Gill Willis. Dit was de slechtste wedstrijd van Frans, maar Gill speelde ook goed. Na 11 ends was het 10-8 voor Gill. Frans speelde 3 bowls op een rijtje voor de jack en Gill lukte het niet om deze bowls weg te krijgen en zo scoorde Frans 3 punten en won met 11-10. Op zondag moest Frans tegen Amanda Drage die tweede stond. Amanda is een aanvallende speelster. Elke keer dat Frans lag speelde zijn een bowl net over de draw en meestal was deze dan ook raak. Het ging lang gelijk op totdat Frans een gaatje kon slaan en uiteindelijk met 13-8 won. Frans werd daardoor eerste in zijn groep met 5 gewonnen wedstrijden. De nummers 1 en 2 van elke groep gingen naar de Cup Knock Out. De nummers 1 gingen direct naar de laatste 32 en één van de nummers 2. De andere  20  nummers 2 moesten tegen elkaar spelen voor de andere 11 plaatsen.

In zijn eerste knock-out wedstrijd moest Frans tegen Daniel Sands. Frans begon goed, maar Daniel pakte toch het punt. In het derde end speelde Frans een drive en ging de jack net uit, dus een dead end en overspelen. Weer scoorde Frans. In het vierde end lag Daniel met één bowl bij de door Frans verplaatste jack.. Als Frans deze bowl eruit speelde, dan had hij drie punten, maar Frans speelde de jack eruit. In de rest van de wedstrijd kon Frans dan de jack niet straffeloos nogmaals buiten spelen. Toch lukte het Frans door goed spel om een 9-3 voorsprong op te bouwen met nog 5 ends te spelen. In het achtste end ging het fout voor Frans. Daniel scoorde heel gemakkelijk 4 punten en kwam op 9-7. Frans kon zijn voorsprong echter uitbouwen door 2 en 3 punten te scoren. In het elfde end kon Daniel nog een keer tegen scoren. In het laatste end speelde Frans rustig aan en kon Daniel nog een punt scoren. Frans won met 18-9.

In de ronde van de laatste 18 moest Frans tegen Nigel Nichols (winnaar het vorige toernooi begin januari en dit toernooi uiteindelijk derde). De uitslag is dus al verraden, maar de nederlaag was vooral te wijten aan dat bij een 5-6 stand voor Nigel de drie daaropvolgende ends de verplaatste jack steeds bij een bowl van Nigel, zodat de stand 9-5 werd. Frans moest toen forceren, maar het lukt hem een aantal keren niet om een toucher zo te raken dat hij richting de jack in de ditch ging. Uiteindelijk werd het 13-5 voor Nigel. Frans was in goed gezelschap, omdat nogal wat spelers onder de eerste 10 van de ranglijst ook in deze ronde werden uitgeschakeld.

Mierlonaar 3e bij NK Bowls Singles (enkelspel) te Breda

In het weekend van 16 en 17 september 2017 heeft Frans Roberts meegedaan aan het NK Singles in het sportcentrum in Breda. In de poulefase moest Frans eerst tegen Wim van Belzen  (bowls club Almere, de latere kampioen). De eerste set was voor Wim. In de tweede set stond Frans na 6 beurten (ends genoemd bij bowls) voor met 6-3. In het laatste end ging het fout. Wim nam de jack mee en scoorde 4 punten en won Wim dus ook de 2e set. Omdat Frans de volgende 2 wedstrijden door zeer goed  spel kon winnen ging hij als nummer 6 door naar knock-out fase van de laatste acht. In de eerste wedstrijd moest Frans tegen Henk Veenstra (bowlsclub Apeldoorn). Het lukte Frans om eindelijk eens een indoor wedstrijd van Henk te winnen. In de halve finale tegen Peter Snel (bowlsclub Breda). Frans kon hier de lengte iets minder goed vinden en Peter wist zich uit sommige netelige situatie goed te redden. Peter won verdiend. In de wedstrijd voor plaats 3 en 4 moest Frans tegen Piet Mantel (bowls club Apeldoorn). Frans speelde super en won met duidelijke cijfers (11-2 en 11-1) beide sets en daarmee de derde plaats.

Mooi resultaat tijdens toernooi in Geistingen (België)

Op zaterdag 10 juni 2017 heeft een team deelgenomen aan het Shortmat en Bowls Triple toernooi in Geistingen (België). Op dit Internationale toernooi nemen zowel Duitse, Belgische als Nederlandse teams deel. Ieder team speelt drie wedstrijden Shortmat en drie wedstrijden Bowls. Het team bestaande uit 2 spelers van Shortmat Bowls Club Mierlo (Frans en Robbie Roberts) en één speler van Bowls Club Eindhoven (Frans Smulders) wist alle wedstrijden te winnen waardoor ze uiteindelijk de eerste prijs behaalden.